Verduurzaamd vurenhout

Verduurzaamd hout

Hout heeft buiten veel te lijden onder vocht. Hout dat verduurzaamd is kan daar beter tegen, terwijl het minder onderhoud nodig heeft. Verduurzaamd hout is goedkoper dan tropisch hardhout, maar gaat net zo lang mee. Het gebruikte hout komt doorgaans uit Europa en heeft vaak een FSC of PEFC keurmerk.

Verduurzaamd hout is behandeld om houtrot zo lang mogelijk te voorkomen. Het kan buiten worden gebruikt, bijvoorbeeld voor gevelbekleding, schuttingen en tuinhuisjes.  Het woord verduurzaamd betekent niet per se beter voor het milieu. Hier betekent het alleen maar dat het niet snel gaat rotten. Er zijn twee soorten verduurzaamd hout: gemodificeerd hout en geïmpregneerd hout.


Gemodificeerd hout:

Gemodificeerd hout geeft meestal de hoogste mate van verduurzaming. Bij de modificatie wordt de chemische structuur van het hout kunstmatig verand. Hierdoor worden er kenmerken zoals de duurzaamheid verhoogd tot soms 50 jaar. Het hout is dan ook door en door behandeld. Als het hout gezaagd of geprofileerd wordt is er geen verdere behandeling nodig. Dit spaart tijd, geld en het milieu. Andere voordelen voor het milieu zijn dat het hout langer meegaat en de gemodificeerde houtsoorten uit een gecertificeerd bos komen met snel groeiende en veel voorkomende bomen. Er zijn twee soorten van verduurzaming: thermisch of chemisch modificeren en misschien in de toekomst modificatie met enzymen. Alleen al door verhitten kan de duurzaamheid worden verhoogd. Milieuvriendelijk dus. Verhitting resulteert in een vermindering van het wateropnemend vermogen van het hout. De wateropname zorgt er normaal voor dat er bacteriën in het hout komt en wordt aangetast. Door thermisch te verhitten worden ook het zwel en krimp gedrag verminderd. Naast de verhoging van de duurzaamheid en de dimensiestabiliteit kan ook kleurverandering een reden zijn om hout thermisch te modificeren. Het hout krijgt door de hittebehandeling een licht- tot donkerbruine kleur. Verder kleurt het hout na verloop van tijd grijs bij onbeschermd buitengebruik. Het grote nadeel van verhitten is dat het hout minder sterkt en brosser wordt. Hierdoor is het vaak niet toepasbaar voor constructies, maar bijvoorbeeld voor gevelbekleding is het geen probleem. Ook wordt het merendeel van het thermisch gemodificeerd hout maar tot een duurzaamheidklasse van 3 verhoogd (10 – 15 jaar) om de sterkte niet aan te tasten.

modificeren

Gemodificeerd Hout


Geïmpregneerd hout:

Verduurzaamd hout is geïmpregneerd met een middel dat houtrot en vaak ook insecten geen kans geeft. Vroeger werd hout vaak behandeld met creosoot olie of carbolineum (ook wel carboleum genoemd). Op het platteland zie je soms nog oude schuren die behandeld zijn met carbolineum, het is bruin van kleur en laat de houtstructuur nog duidelijk zien. Dit middel is echter vrij giftig en mag dan ook niet meer gebruikt worden. Alhoewel minder werkzaam is er tegenwoordig als alternatief bruinoleum op de markt.

Tegenwoordig worden meestal wolmanzouten gebruikt om hout fabrieksmatig te impregneren. Wolmanzouten bevatten chroom en koper. Dit zijn zware metalen en ze zijn dan ook schadelijk voor het milieu. Met Wolmanzouten behandeld hout mag onder bepaalde voorwaarden nog wel. Je herkent het aan de blauw-groene kleur. Op deze manier geïmpregneerd vuren gaat gemiddeld dubbel zo lang mee als onbehandeld hout (ongeveer 15 jaar).

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout